Kat i hjemmet kan gavne nyfødte – Københavns Universitet

Institut for Klinisk Medicin > Nyheder > Nyheder 2017 > Kat i hjemmet kan gavn...

15. november 2017

Kat i hjemmet kan gavne nyfødte

Astma

De genvarianter, der normalt fordobler risikoen for astma, bliver neutraliseret, hvis der er en kat i hjemmet hos den nyfødte. Det viser nyt studie fra Dansk BørneAstma Center udarbejdet af forskere fra Københavns Universitet, Herlev-Gentofte Hospital og Næstved Hospital. Studiet er offentliggjort i Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Tiden op til og lige efter et barns fødsel er afgørende for, om barnet udvikler astma – og måske andre sygdomme. Det viser forskning fra Dansk BørneAstma Center, COPSAC, som er et samarbejde mellem blandt andet Københavns Universitet og Herlev-Gentofte Hospital og ledet af klinisk professor Hans Bisgaard. Helt præcist kan en kat i hjemmet være afgørende.

Resultatet begejstrer Hans Bisgaard. Ikke fordi resultatet lige nu kan bruges til konkret behandling, men fordi studiet viser, at et sygdomsgen i vores krop tænder og slukker afhængig af miljøet omkring os.

Resultaterne afslører, at katte fjerner den øgede risiko for astma i børn, der har en særlig variant af genet 17q21. Genvarianten er den stærkeste, man kender for, om et barn udvikler astma. Grundige analyser af forskernes materiale viser desuden, at katte ikke bare beskytter mod astma, men også mod lungebetændelse og bronkitis hos småbørn og hos børn med denne genvariant. Det hænger godt sammen med, at genet 17q21 er kendt for at være involveret i alle tre lidelser.

Kortlagt gener
En række forskere fra Dansk BørneAstma Center har i samarbejde med Næstved Hospital undersøgt data fra 377 danske børn, hvis mødre har astma.

Forskerne har kortlagt børnenes gener, og de har samlet oplysninger om børnenes omgivelser gennem hele børnenes opvækst, blandt andet ved at tage prøver fra børnenes hjem samt ved interviews af forældrene.

”Det særlige ved resultaterne er, at de dokumenterer samspillet mellem genetik og miljø – hvordan et sygdomsgen i kroppen kan tænde eller slukke afhængig af det omgivende miljø,” siger Jakob Stokholm, der er førsteforfatter på artiklen i Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Næsten hvert tredje barn i undersøgelsen har genvarianten, ligesom mange børn af mødre uden astma har den.

Hunde virker ikke
Undersøgelsen viser også, at det kun er katte, der forebygger udviklingen af astma. Er der hund i hjemmet, påvirker det ikke børnenes gener.

”Vi ved endnu ikke, hvorfor katte muligvis forebygger astma hos denne gruppe børn, mens hunde ikke gør. Måske trækker katte andre bakterier hjem til huset end hunde, og de bakterier påvirker immunforsvaret. Det kan være, at katte påvirker bakteriesamfundene i vores kroppe, for eksempel i tarmene, som mange forskningsresultater kæder sammen med vores helbred,” siger Jakob Stokholm.

”Vi kan heller ikke sige noget om, hvor meget kat der skal til – eller om det skal være en bestemt type kat,” fortætter han.

Jakob Stokholm forklarer derfor, at det kræver væsentlig mere forskning, før det giver mening at give råd om at anskaffe sig en kat som forebyggende middel mod astma. Særligt da der også kan være sundhedsmæssige ulemper ved en kat. Et ældre studie også fra Dansk BørneAstma Center viser nemlig, at katte aktiverer et gen, der udløser børneeksem.

”Forskningen er interessant at gå videre med. Hvis vi kan finde forklaringen på, hvorfor en kat kan påvirke generne, åbner det mulighed for, at vi på lang sigt måske kan finde frem til, hvordan man forebygger astma hos disse børn i særlig høj risiko,” siger Jakob Stokholm

Næste skridt for forskerne i Dansk BørneAstma Center er blandt andet at undersøge børnenes tarmbakterier for at se, om de kan finde flere forklaringer eller årsager dér.

Læs artiklen i Journal of Allergy and Clinical Immunology