International hæder til dansk kolesterolforsker – Københavns Universitet

Institut for Klinisk Medicin > Nyheder > Nyheder 2016 > International hæder ti...

27. oktober 2016

International hæder til dansk kolesterolforsker

Prismodtagelse

Professor Børge Nordestgaard fra Københavns Universitet er blevet udnævnt til æresdoktor på Buenos Aires Universitet i Argentina, der er blandt de højest rankede universiteter i Sydamerika. Prisen er baseret på hans banebrydende forskning i folkesygdomme som hjertekarsygdomme, kræft og lungesygdomme.

Professor i klinisk medicin ved Københavns Universitet Børge Nordestgaard modtager i dag den prestigefulde pris som æresdoktor ved Buenos Aires Universitet i Argentina. Børge Nordestgaard modtager anerkendelsen specifikt for sin forskning, der fokuserer på de biokemiske og arvemæssige årsager til verdens største folkesygdom, hjertekarsygdom.

Forsknings-pioner i hjertekarsygdomme
Børge Nordestgaards forskning bygger på store dataindsamlinger og befolkningsundersøgelser og han er især kendt for sin forskning, der viser en klar sammenhæng mellem forhøjet kolesterol i blodet og åreforkalkning, der i mange tilfælde øger risiko for tidlig hjertedød. Gennem sit arbejde med hjertekarsygdomme har han beskrevet nye biokemiske og genetiske risikomarkører og dermed bidraget til bedre muligheder for diagnose, forebyggelse og behandling.

Som begrundelse for udnævnelsen skriver det argentinske universitet blandt andet, at ”Børge Nordestgaard konsekvent har fremmet påvisning af familiær hyperkolesterolæmi (også kendt som arveligt forhøjet kolesterol. red.) som en sygdom, der fremmer risiko for åreforkalkning og øget dødelighed. Arveligt forhøjet kolesterol er en underdiagnosticeret sygdom, der mangler global bevågenhed og effektive behandlingsmetoder. Danmark går forrest i forskningen i denne type sygdom og det skyldes især professor Nordestgaards indsats på området”.

International gennemslagskraft
Hvert år dør ifølge WHO anslået 18 millioner mennesker af en hjertekarsygdom, som dermed er den hyppigste dødsårsag for voksne mennesker på verdensplan. Børge Nordestgaard har forsket i hjertekarsygdomme og kolesterolværdier i mere end 30 år og har gennem karrieren anlagt et stort fokus på, hvordan man både i Danmark og på globalt plan kan forebygge og behandle hjertesygdomme. Han har derfor arbejdet indgående med at formidle, hvordan arvelighed, livsstil, inaktivitet og overvægt fører til netop hjertekarsygdomme. Han står således bag en stærkt stigende produktion af videnskabelige artikler, hvoraf et stort antal er blevet trykt i nogle af verdens mest anerkendte akademiske tidsskrifter.

”Jeg har altid været særligt optaget af at finde de genetiske faktorer, der gør folk særligt disponerede for forskellige store folkesygdomme, så vi kan arbejde konkret med at forebygge dem. For mig handler det om at skabe mærkbare resultater ikke blot herhjemme, men i hele verden. Jeg er derfor meget beæret over æresdoktorgraden og at mit arbejde bliver bemærket, anerkendt og ikke mindst brugt i flere dele af verden”, siger professor Børge Nordestgaard.

Børge Nordestgaard modtager æresdoktorgraden den 27. oktober 2016 i Buenos Aires, Argentina.

Fakta om Børge Nordestgaard
Børge G. Nordestgaard er overlæge på klinisk biokemisk afdeling, Herlev og Gentofte Hospital og klinisk professor i genetisk epidemiologi ved det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Børge G. Nordestgaard fik sin lægevidenskabelige embedseksamen i 1985. Allerede under studiet var han videnskabelig aktiv inden for forhøjet kolesterol i blodet og risikoen for udvikling af åreforkalkning. Denne videnskabelige linje fortsatte han som læge og forsker.

Han har tidligere modtaget priser som Top Forsker Prisen fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Boserup prisen, The Nikkilä Lecture, Scandinavian Atherosclerosis Society og Global Excellence-prisen fra Region Hovedstaden.

Kontakt:
Børge Nordestgaard, Professor i Klinisk Medicin ved Institut for klinisk medicin på Københavns Universitet.
Telefonnummer 30287263

Andreas Westergaard, senior kommunikationsrådgiver ved det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.
Telefonnummer 53 59 32 80