Forskerteam modtager ny bevilling til at forsætte forskning i blod-hjerne-barrieren – Københavns Universitet

Institut for Klinisk Medicin > Nyheder > Nyheder 2018 > Forskerteam modtager n...

23. oktober 2018

Bevilling

Lundbeckfonden uddeler en bevilling på 24 millioner kroner til centret Research Initiative on Brain Barriers and Drug Delivery. Bevillingen skal forskerne bruge til at fortsætte deres forskning i blod-hjerne-barrierens mekanismer og udviklingen af nye molekyler.

Et team af forskere fra Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet har modtaget en ny bevilling fra Lundbeckfonden på i alt 24 millioner kroner. Forskerne modtager bevillingen, så de kan fortsætte deres forskning i store molekylers transport fra blodet til hjernen hos centret Research Initiative on Brain Barriers and Drug Delivery.

Teamet består af centerleder og professor Martin Lauritzen (KU og Rigshospitalet), professor Birger Brodin (KU) og professor Kristian Strømgaard (KU) samt professor Thomas Lars Andresen (DTU), lektor Morten Schallburg (AU) og professor Torben Moos (AAU). I 2014 og 2017 modtog forskerteamet bevillinger på henholdsvis 40 og 20 millioner kroner fra Lundbeckfonden, og det er gruppens lovende resultater, der har fået fonden til at tildele dem den seneste bevilling.

”Dette er tredje gang, vi giver en stor bevilling til Martin Lauritzens team. Vi er meget tilfredse med deres resultater og er stolte over fortsat at kunne støtte dette vigtige og spændende projekt, som allerede har givet os et afgørende indblik i blod-hjerne-barrierens mekanismer”, siger Lars Torup, der er Programme Manager hos Lundbeckfonden.

Projektet består af to dele. I den første del af projektet undersøges egenskaberne af den barriere, der adskiller blodet fra hjernen, samt mekanismerne til at omgå denne barriere. Dette vil muliggøre transport af store molekyler, såsom terapeutiske antistoffer, over barrieren.

Den anden del af projektet fokuserer på udvikling af nye molekyler, som - efter at de har passeret barrieren - kan frigøre store mængder terapeutiske molekyler i mikromiljøet omkring syge hjerneceller. Teamet og deres medarbejdere har allerede etableret modeller og protokoller, der muliggør undersøgelsen af de store molekylers vej ind i hjernen.

”I løbet af de første fem år har vi udviklet nye strategier, der potentielt kan være brugbare i behandlingen af patienter med neurodegenerative sygdomme som Alzheimers eller Parkinsons sygdom. Vi har opdaget nye egenskaber ved blod-hjerne-barrieren, som vi vil tage i betragtning, når vi designer lægemidler. Vores nye viden om barrieren vil hjælpe os til at kunne designe og levere biologisk baserede stoffer til de syge områder i hjernen”, siger centerleder Martin Lauritzen fra Institut for Neurovidenskab, KU og Rigshospitalet.

“Kroppens håndtering af makromolekyler er kompleks, og vi må forsætte vores grundige forskningsprogram for at lære, hvordan vi kan levere den korrekte mængde stof til det rigtige hjerneområde på det rigtige tidspunkt. De forskellige færdigheder i vores forskerteam forventes at være af stor betydning for at løse disse udfordringer, som i sidste ende vil komme patienter med hjernesygdomme og deres pårørende til gode”, siger professor Martin Lauritzen.

Den nye bevilling blev uddelt efter Lundbeckfonden modtog yderst positive fagfælle-bedømmelser af projektet. Centret Research Initiative on Brain Barriers and Drug Delivery blev oprettet i 2014 og er støttet af Lundbeckfonden. Med den nye bevilling på 24 millioner kroner, som er en forlængelse af en eksisterende bevilling, kan forskerne fortsætte deres forskning indtil 2021.

Kontakt:
Professor og centerleder Martin Lauritzen