Oto-rhino-laryngologi

Ordførende professor: Christian von Buchwald

Referater af seneste fagsøjlemøder:

Referater fra før 2017 kan rekvireres ved henvendelse til IKM@sund.ku.dk.

Faget oto-rhino-laryngologi er inddelt i følgende 3 søjler. Inden for hver søjle varetages diagnostik og behandling af akutte øre-næse-halstilstande.

Øre- og audiologisøjle
Diagnostik og behandling af otologiske og vestibulære lidelser. Herunder hører otitsygdomme, kolesteatom, otosklerose og n. vestibularis schwannomer samt andre tumorer og misdannelser i ydre-, mellem- og indreøre. Diagnostik og udredning af medfødte og erhvervede høretab samt svimmelhed. Tinnitus og nedsat hørelse varetages under audiologien - svimmelhed i otoneurologisk regi. Der udføres audiogenetisk udredning og vejledning. De sværeste høretab behandles med cochlear implant og efterfølgende audiologisk rehabilitering. Svær og invaliderende svimmelhed behandles evt. med vestibularisnerve overskæring, buegangsdestruktion eller -lukning.

Næse-, bihule- og fonoatriøjle
Forebyggelse, diagnostik og medicinsk samt kirurgisk behandling af næse- bihulelidelser herunder akut og kronisk rhinosinuitis med komplicerende bakteriel rhinosinusitis - og associerede inflammatoriske lidelse i nedre luftveje. Diagnostik og udredning af benigne og maligne tumores i næsebihuler. Den kirurgiske behandling består af ESS (Endoscopic Sinus Surgery) oftest kombineret med navigation baseret på CT og MR data (Computer Aided Surgery (CAS)). Ved lidelser involverende kraniekassens bund og orbita ofte i samarbejde med neuro- og øjenkirurger. Ekstern adgang til lidelser i bihuler og kraniekassens bund varetages tillige. Fonoatri omhandler diagnostik og behandling af stemmelidelser forårsaget af inflammation, pareser (oftest n. recurrens) og benigne - samt udvalgte maligne - lidelser på stemmebånd. Den kirurgiske kirurgisk behandling af stemmebåndslidelser foregår endoskopisk evt. i kombination med en ekstern adgang.

Søvnapnø
Snork og søvnapnø udredes og behandles i samarbejde med Dansk Center for Søvnmedicin. Diagnostik af mulig obstruktiv søvnapnø med fiberskopi under medicinsk induceret søvn ligesom efterfølgende kirurgi i øvre luftveje udføres, når det findes indiceret.

Hoved- og halssøjle
Diagnostik og vurdering af cancer samt af benigne lidelser i hoved- og hals. Der udføres kirurgiske indgreb på benigne og maligne tumorer i øre-, næse og halsområdet såvel via eksterne adgange samt endoskopisk. Robotkirurgi bruges til behandling af tumorer i svælg herunder HPV+ oropharynxcancer. Vurdering samt valg af behandling varetages i tæt samarbejde med onkologerne og patienten. Diagnostik og behandling af kirurgiske parathyroidea- og thyroidea-lidelser samt ansigtstraumer varetages tillige. Desuden udføres operationer for følgetilstande til diverse infektionssygdomme og efter stråle- og kemoterapi.

Faget forsker indenfor alle de ovenfor nævnte områder. Læs mere om aktuelle forskningsprojekter på Rigshospitalets Øre-næse-halskirurgisk og Audiologisk Kliniks hjemmeside. Angående forskningsprojekter med udgangspunkt i Køge kontakt da klinisk lektor Henrik Glad eller professor Preben Homøe (se nedenfor).

Undervisning varetages på ØNH-afdelingerne Rigshospitalet/Gentofte og i Køge. Begge afdelinger tilbyder mulighed for forskningsprojekter, bachelorprojekter og kandidatopgaver.

NavnTitelArbejdsområdeTelefonE-mail
Aanæs, KasperKlinisk lektor Oto-rhino-laryngologi +45 35 45 78 61E-mail
Alanin, Mikkel ChristianKlinisk lektor Oto-rhino-laryngologi  E-mail
Bloch, Sune LandKlinisk lektor Oto-rhino-laryngologi +45 30 28 08 78E-mail
Cayé-Thomasen, PerKlinisk professor Oto-rhino-laryngologi  E-mail
Charabi, Birgitte WittenborgKlinisk lektor Oto-rhino-laryngologi +45 35 45 89 05E-mail
Djurhuus, Bjarki DitlevKlinisk lektor Oto-rhino-laryngologi +45 28 60 90 59E-mail
Frisch, ThomasKlinisk lektor Oto-rhino-laryngologi  E-mail
Glad, HenrikKlinisk lektor Oto-rhino-laryngologi +45 47 32 38 70E-mail
Hahn, Christoffer HolstKlinisk lektor Oto-rhino-laryngologi +45 35 45 97 89E-mail
Hjuler, ThomasKlinisk lektor Oto-rhino-laryngologi +45 35 45 87 86E-mail
Homøe, PrebenKlinisk professor Oto-rhino-laryngologi +45 47 32 96 09E-mail
Jensen, Ramon GordonKlinisk lektor Uden fagsøjletilknytning +45 35 45 66 36E-mail
Klokker, MadsKlinisk lektor Oto-rhino-laryngologi +45 35 45 87 85E-mail
Lomholt, Anne FogKlinisk lektor Oto-rhino-laryngologi +45 35 45 49 24E-mail
Melchiors, JacobKlinisk undervisningslektor Oto-rhino-laryngologi  E-mail
Melchiors, JacobPostgraduat klinisk lektor Oto-rhino-laryngologi  E-mail
Myers, Jeffrey NicholasAdjungeret professor Oto-rhino-laryngologi +45 7137944667E-mail
Sørensen, Mads SølvstenKlinisk professor Oto-rhino-laryngologi +45 39 77 22 91E-mail
Todsen, TobiasEkstern lektor Oto-rhino-laryngologi  E-mail
Tvedskov, Jesper FiltenborgKlinisk lektor Oto-rhino-laryngologi +45 35 45 97 88E-mail
von Buchwald, ChristianKlinisk professor Oto-rhino-laryngologi +45 35 45 23 70E-mail
Wessel, IreneKlinisk lektor Oto-rhino-laryngologi +45 35 45 83 22E-mail