Undervisningskvalitetspulje for den kliniske undervisning
SUND, Region Hovedstaden og Region Sjælland har i samarbejde etableret en pulje til udvikling af den kliniske undervisning.
Formålet med puljen er at understøtte udvikling og fastholdelse af god og forskningsbaseret kvalitet i den kliniske undervisning på medicinstudiet. Den skal således bruges på strategiske undervisnings- og uddannelsesinitiativer inden for områder besluttet af SUND, Region H og Region Sjælland i fællesskab.
Ansøgningsrunden 2025 er åben frem til 1. juni 2025.
Fristen for ansøgninger til strategiske undervisnings- og uddannelsesinitiativer under Undervisningskvalitetspuljen er den 1. juni 2025.
Midlerne i puljen skal bruges til projekter der understøtter udvikling og fastholdelse af god og forskningsbaseret kvalitet i den kliniske undervisning på KU’s to medicinuddannelser. Hvis det er relevant, skal det fremgå af ansøgningen hvilket kursus eller studieelement projektet har fokus på.
Ved tildeling af midler lægges der vægt på at der i ansøgningen er taget stilling til hvorledes projektet forventes at forbedre undervisningen og hvorledes det skal implementeres.
Resultatet af projektet forventes formidlet i relevante fora i IKM, så at det kan komme andre undervisere til gavn.
Det skal fremgå tydeligt af ansøgningen hvis der søges om midler til anskaffelse af udstyr. Der kan ikke søges om midler til Open Access, konferencedeltagelse eller drift.
Ved ansøgningsrunden i 2025 prioriteres særligt temaer, som er rettet mod:
Den kliniske undervisning:
- Projekter der styrker patientinddragelse
- Projekter der styrker tværfagligt samarbejde og ledelse
- Projekter der er rettet mod kompetencevurderingsredskaber
- Projekter der styrker innovation i medicinuddannelserne
- Projekter der undersøger alternativer til og nye former for ”bed-side” undervisning i et moderne sundhedsvæsen, herunder fx ambulatoriefunktioner, videokonsultationer og udvikling af digitale læringsmidler
- Projekter der er rettet mod udvikling af nye eksamensformer
Klima og bæredygtighed:
- Projekter der understøtter implementering af bæredygtighed og grøn omstilling på eksisterende kurser på medicinuddannelserne, ift. forebyggelse, behandling og tværfaglighed
Pædagogisk opkvalificering:
- Projekter rettet mod pædagogisk kompetenceudvikling af kliniske undervisere
- Projekter rettet mod pædagogisk/didaktisk udvikling, herunder gerne med fokus på initiativer som understøtter større fremmøde til den kliniske undervisning.
Uddannelsesmiljø:
- Projekter der er rettet mod en inkluderende og inddragende læringskultur
- Projekter der er rettet mod implementering af en feedbackkultur
- Projekter der faciliterer netværksdannelse blandt de kliniske undervisere
Internationalisering:
- Projekter der muliggør internationalisering og udveksling på kliniske kurser
Der vil ved ansøgningsrunden i 2025 være 1,9 mio. kr. til uddeling. Spørgsmål til ansøgningsrunden kan sendes til ikm@sund.ku.dk.
Ansøgninger skal udarbejdes i denne ansøgningsskabelon og fremsendes senest den 1. juni 2025 til ikm@sund.ku.dk.
For alle ansøgninger gælder, at de som udgangspunkt skal være koordineret med studielederen/studienævnet og for ansøgninger, der indeholder e-learning elementer, gælder, at disse som udgangspunkt skal udvikles i samarbejde med Centre for Online and Blended Learning.
Midler til strategiske undervisnings- og uddannelsesinitiativer kan søges af kliniske professorer, forskningslektorer og kliniske lektorer på hospitalerne (samtidigt ansat på KU). Dertil kommer, at den enkelte hospitalsledelse (i form af hospitalsdirektionen/centerledelsen) kan søge på vegne af en gruppe professorer og lektorer (ligeledes ansatte på KU), ligesom IKM kan ansøge.
Ansøgningerne behandles af et uddelingsudvalg, der består af prodekanen for uddannelse (formand), institutleder for IKM, studielederen for medicin (alle SUND) samt 3 repræsentanter fra Region Hovedstaden og 3 repræsentanter fra Region Sjælland.
Tildeling af projektmidler fra Undervisningskvalitetspuljens strategiske undervisnings- og uddannelsesinitiativer sker for maksimalt 3 år ad gangen.
Ubrugte midler fra et projekt tilbageføres ved projektophør eller senest 3 år efter tildelingen.
Ansøgere, der har modtaget en bevilling til et projekt, skal indsende en afsluttende projektrapport, der redegør for anvendelsen af midlerne.
Rapporten skal indeholde et regnskab, en beskrivelse af projektets gennemførelse samt en evaluering af udbyttet af projektet.
Den afsluttende projektrapport sendes til Undervisningskvalitetspuljens uddelingsudvalg og formuleres ved brug af denne skabelon til projektrapport.
Prodekan for uddannelse
Jørgen Kurtzhals
joku@sund.ku.dk
Telefon: 26 29 00 39
Studieleder for medicin
Torben Lykke Sørensen
torben.lykke.soerensen@sund.ku.dk
Telefon: 93 56 52 00
Institutleder ved Institut for Klinisk Medicin
Jesper Hastrup Svendsen
jesper.hastrup.svendsen@regionh.dk
Telefon: 35 45 80 61